​7 Gün 24 Saat Acil Veteriner Hizmeti :
0 312 256 3940 0 555 992 9499

Cpv

CANİN PARVOVİRAL ENTERİT (CPV)

Canin parvoviral enterit(CPV)
.Protoparvovirüs cinsine ait Parvoviridea ailesinin üyesi parvovirüsün duyarlı köpeklerde yüksek morbitide ve mortaliteyle seyderen akut, enteropatojenik enfeksiyonudur.
. Etken aşılanmamış ortalama 6 ila 20 aylık yaştaki köpeklerde akut bulaşıcı bir gastrointestinal enfeksiyona sebep olmaktadır
.Viral partiküllerin inholasyon aracılığıyla ya da hasta yavrular tarafından dışkı ile kontemine olan yüzeylerin ağız yoluyla alınması sonucu bulaş sağlanır
.CPV enteritis; intestinal, kardiyak ve generalize form olmak üzere 3 formda görülebilir
  İntestinal; duyarlı çeşitli yaş aralığındaki köpeklerde lökopeni, özellikle ani başlayan laterji ve kusma, hemorajik diyareyle
  Kardiyak(nadir);  genellikle 3-8 haftalık yavrularda solunum ve kardiyovasküler yetmezlik sonucu miyokarditis ve ani ölümlerle
  Generalize; genellikle 2 haftadan küçük yavruların dokularında fokal nekrozların şekillenmesiyle ortaya çıkabilir
.Predispoze faktörler:
    koruyucu immunite eksikliği
    hijyen şartlarına uyulmaması
    rottweiler, doberman, pincher, labrador, kangal, alman çoban köpeği, american staffordshire terrier predispoze ırklar arasında değerlendirilir.
.Duyarlı köpeklerin virüsü oral yolla almasının ardından orofarengial ve mezenterial lenf nödülleri ve timusta ürer. Enfekte olan köpekte virüs alımını takiben ortalama 1-5 gün sonra viremi şekillenir. Daha sonra virüs özellikle bağırsak epillerine tutulum gösterir. Bağırsağın cidarı etkilendiği için kanamalar, ishal, emilim bozuklukları şekillenir. Ayrıca kemik iliğinin etkilenmesi de mümkündür ve bunun sonucunda lökositlerin yıkımlanmasıyla lökopeni şekillenebilir. İmmun sistemin bozulmasıyla da bağırsaktaki bakteriler de sekonder olarak enfeksiyona katılabilir. Şiddetli olgularda septisemi, çoklu organ yetmezliği ve ölüm şekillenebilir.
.Tanı olarak eliza antijen snap testleri, pcr yöntemleri kullanılır.
.Hastalıkta prognoz  tedaviye başlanan zamandaki klinik bulguların şiddetine göre değişiklik gösterir. Aşısız ve hijyen kurallarına uyulmadan bakılan yavrularda mortalite oranı yüksektir.
.Medikal sağaltımda sıvı elektrolit tedavisi, antibiyotik, antioksidan, antiviral, antiemetik uygulamalar tercih edilebilir.
.Hekiminiz kontrolünde ortalama 6 8 haftalık yaş aralığında uygun ve düzenli yürülen aşılama ve hijyen kurallarına uyulması hastalıktan korunmaya yardımcı olur.